Väärinymmärretty Robusta papu


Kahvin kaksi päälajiketta ovat Arabica ja Robusta. Koko maailman kahvintuotannosta 60 % on Arabicaa ja Robustaa 40 %. Sen sijaan Vietnamissa Robusta viljelmät kattavat peräti 90 % maan kahvintuotannosta, mistä maa onkin ansainnut maineen “Robustan luvattuna maana”.

Vietnamin sodan päätyttyä, maa kannusti kansalaisiaan ryhtymään kahvinviljelijöiksi. Tätä seurasi kahvibuumi, jolloin Vietnamin kahvintuotanto kasvoi 20–30 % vuosivauhtia sijoittuen kahvintuotannon kärkimaiden joukkoon.

Lue myös tämä aiheeseen liittyvä blogi: Miten Vietnamista tuli kahvivaltio?

Erikoiskahvien maailmassa on väitelty pitkään, että laadukas kahvi on poikkeuksetta Arabicaa. Historian saatossa Robustasta levinneet kehnot kokemukset ovatkin nostaneet Arabican lajikkeiden vertailussa johtoon, ainakin toistaiseksi. 

Pahamaineisuuden juuret

Robustan jalostukseen lähdettiin alusta saakka väärällä jalalla, sitä ei voida kiistää. Lajikkeen massakasvatus huippuluokan olosuhteissa, jotka Vietnamin pystyy sille maantieteellisesti tarjoamaan, ovat vaikuttaneet Robustan laatumielikuvaan haitallisemmin kuin osattiin arvata. Myöskään kahvinviljelijöillä ei ollut aluksi riittävästi tietoa, mitä laadukkaan kahvin tuottaminen vaatii.

 

Alkuvaiheessa kahvin käsittelyyn ei ollut saatavilla oikeita työkaluja. Huonolaatuisessa kahvissa kypsien papujen joukossa on raakoja- ja pilaantuneita marjoja, oksia ja lehtiä. Erikoiskahvien joukossa Robusta ei ollut suosittu sen korkean kofeiinipitoisuuden (kahvikupillisen kofeiinipitoisuus jopa 265 mg) ja matalan hapokkuuden sekä maanläheisen ja kitkerän makunsa vuoksi.

 

1990-luvulla Robustan laatu koki pohjakosketuksen, josta seurasi, että koko kahvimaailma käänsi sille hetkellisesti selkänsä. Tässä mielenilmauksessa monet kahviyritykset vannoutuivat käyttämään pelkästään Arabicaa välttyäkseen kaikin tavoin huonolaatuiselta Robustalta.

 

Lue myös tämä aiheeseen liittyvä blogi: Can Fine Robusta Be Considered Quality Coffee?

Robusta vs. Arabica

Vietnamissa vähemmän viljelty Arabica sai jo lähtötilanteessa Robustaa arvokkaamman hintalapun korkean kysynnän ja maltillisemman tarjooman kohtaamispisteessä. Kahvimaailmassa on kiertänyt huhu isojen kahviyritysten teettämästä hallasta Robustan maineelle. Epäillään, että joskus kahvia on ostettu “bulkkina” tuhansien tai jopa miljoonien kilojen edestä ja ensin sen hinta poljettiin alas ja lopulta nostettiin lähes 30 kertaiseksi!

 

Ei ihme, että maineen kiinnikuromiseen on jouduttu lähtemään pitkältä takaa-ajo matkalta... Luonnollisesti kahvin huono maine ei antanut motivaatiota sen kehittämiseen, kun työstä ei voitu ansaita kunnon korvausta. Oravanpyörä on valmis.

 

Raottaaksemme hieman todellisuutta, Robustaa kuitenkin nautitaan yllättävän monen korkealuokkaisen kahvielämyksen yhteydessä...

 

Kuvittele itsesi istumassa pöytäryhmän ääressä kahvilan edessä olevalla katukivetyksellä. Sisältä kuuluu kahvikoneen sihinää baristan valuttaessa tuoretta kahvia kooltaan hellyyttävän pieneen kahvikuppiin. Pian kahvi tuodaan eteesi pienen suklaan kera. Kahvin tummanpuhuva tuoksu läpäisee ympäröivän melun ja maku tuntuu kitalaessa vielä siemauksenkin jälkeen. Tämä voimakas kahvikokemus syntyi tietenkin Italiassa, mutta espresso, jota nautit oli mitä todennäköisimmin Vietnamista maahan tuotua Robustaa.

 
 

Italian lisäksi Vietnamista viedään vuosittain kahvia yli 3 miljardin dollarin arvosta ja peräti 80 eri maahan! Muita Robustaa maahantuovia maita ovat muun muassa Saksa ja Espanja sekä USA ja Japani. Hieman epäilyksiä voi herättää havainto, missä kaikkialla Robustaa oikeastaan käytetään, kun koko maailman kahvin viljelystä Robusta kattaa kuitenkin 40 %... Tiedetään, että Robustaa käytetään Vietnamin lisäksi muualla maailmassa ainakin espresson ja pikakahvien valmistukseen.

Robusta pavun läpinäkyvyydellä huipulle

Robusta lajikkeen viimeaikainen kehitys on merkittävä edistysaskel koko kahvimaailmalle. Pikkuhiljaa on alettu ymmärtää, ettei pelkkä kahvin lajike ole laadun mittari. Tämä on ollut Vietnamin kahvintuotannon pitkään kaipaama muutos. Robusta pavun läpinäkyvä matka pensaasta kuppiin on kestänyt jo lähes sata vuotta. Ainakin voimme todeta sen, että vietnamilaiset ovat yhtä vahvoja kuin heidän viljelemänsä kahvi.

 

Jos kahviyritys haluaa asettaa kahvintuottajien hyvinvoinnin ensisijaiseksi, ostamalla Robustaa ja investoimalla rahaa sen laadun kehittämiseen ovat varma tapa tukea eettistä kahvintuotantoa. Kuluvan ajan kahviaallossa yhä useammat eri tahot ovatkin alkaneet avaamaan sydäntään Robustalle.

 

Tutustu Winey Honey Robustaamme tästä: Musta Ratsu

 

On tietenkin tarpeetonta tehdä valloitusta, jossa toinen kahvilajike kukistettaisi täysin eikä siitä ole meidänkään kohdalla kyse. Kahvilajikkeiden välinen vastakkainasettelu ei ole rikkaiden kahvielämysten eduksi. Myös meidän valikoimassa tulee olemaan Arabicaa, Robusta papujen ja jauhetun kahvin rinnalla. Halusimme tuoda Robustan Suomeen luodaksemme uusia kahvielämyksiä ja tehdäksemme vietnamilaisten kahvinviljelijöiden vuosien takaisen työn näkyväksi.

 
 

Kupillinen vietnamilaisia kahvielämyksiä! ✨👸🏻