Toimitus alkaen 5,90€. Ilmainen toimitus kaikkiin yli 50 € tilauksiin. Ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin.

Vietnam


Virallinen nimi
Vietnamin sosialistinen tasavalta
Pääkaupunki
Hanoi
Kansalliskieli
Vietnam
Itsenäisyyspäivä
2.9
Väkiluku
97 miljoonaa (sijalla 15)
Valuutta
Dong (VND)
Tärkeimmät vientituotteet
Kahvi, riisi, kumi, pähkinät, pippuri
Motto
Ðộc lập, tự do, hạnh phúc
(Itsenäisyys, vapaus, onnellisuus)

Vietnam on maailman toiseksi suurin kahvintuottaja

Kahvikulttuuri ja ensimmäiset kahviviljelmät rantautuivat Vietnamiin silloisen hallitsijamaansa Ranskan aloitteesta. Ensimmäiset kahvipavut istutettiin Pohjois-Vietnamissa sijaitsevan katolisen kirkon puutarhaan vuonna 1857 ranskasta saapuneen lähetystyöntekijän toimesta. Kahvin lajikkeen on kerrottu olevan Bourbon Arabicaa, joka on sittemmin jäänyt vietnamilaista kahvia symboloivan Robustan varjoon.

 

1980-luvusta eteenpäin kahvi on alkanut muodostumaan yhdeksi Vietnamin pääasialliseksi maataloustuotteeksi riisin, kumin, pähkinöiden ja pippurin ohella. Maan talouden siirryttyä markkinavetoiseksi, kahvin viljely on kivunnut globaalisti kilpailukykyisiin suuruusluokkiin. Nykyään Vietnam on maailman toiseksi suurin kahvintuottaja ja Robusta-kahvin tärkein viejä. Kahvi on onnistunut työllistämään jopa 3 miljoonaa vietnamilaista perhettä.

 

Missä ja mitä kahvia viljellään?

80% maan kahveista viljellään yhä Vietnamin keskiosissa, joka muodostuu Dak Lak, Lam Dong, Gia Lai, Gia Nong ja Kon Tum nimisistä alueista. Kaikista Vietnamissa viljellyistä kahvilajikkeista 90% on Robustaa ja Arabicaa alle 10%. Suurin osa vietnamilaisesta Arabicasta on Catimor-lajiketta, jonka lisäksi Vietnamissa viljellään myös harvinaisempia alalajikkeita kuten Bourbon, Typica ja Caturraa. 

 

Onko vietnamilainen kahvi paha?

Ei ole.

 

Vietnamin kahvintuotanto perustuu Robustaan. Robusta on vahvan makuinen kahvi, jossa on aistittavissa maanläheisiä vivahteita. Jos olet tottunut juomaan vaaleapaahtoisia kahveja Robusta on sinulle rohkea kokemus, jota ei kannata ohittaa. Robustan myötä löydät uudenlaisen makumaailman tutkittavaksi. 

Kahvin makuun vaikuttavat monet eri tekijät, joista tärkeimpiä ovat kasvatus, sadonkorjuu, prosessointi, varastointi, paahto ja valmistus. Kahvin laatu paranee merkittävästi jo sillä, jos maltetaan jättää raa'at kahvimarjat oksiin kypsymään ja poimitaan vain kypsiä. Mikäli jokin edellä olevista on toteutettu huonosti, lopputuloksena voi syntyä huonolaatuinen kahvi, joka maistuu myös pahalle.

Vietnamilaiset kehittävät kahvinviljelmiään yhteistyön voimin ja määrän sijaan he keskittyvät kahvinpapujen laatuun. Näin voimme jatkossakin tuoda kaikkiin kahvipöytiin vain parasta mahdollista vietnamilaista kahvia.