Vietnam


Vietnam on sosialistinen tasavalta Kaakkois-Aasiassa. Sen rajanaapureita ovat Kambodza, Kiina ja Laos. Hanoi on maan pääkaupunki, joka sijaitsee Pohjois-Vietnamissa. Vietnamin asukasluku on noin 97 miljoonaa.
Maan tärkeimpiä vientituotteita ovat riisi, kahvi, kumi, pähkinä ja pippuri.
Vietnamin motto on itsenäisyys, vapaus ja onnellisuus (Ðộc lập, tự do, hạnh phúc)
         

Vietnam on maailman toiseksi suurin kahvintuottaja

Kahvikulttuuri ja ensimmäiset kahviviljelmät rantautuivat Vietnamiin silloisen hallitsijamaansa Ranskan aloitteesta. Ensimmäiset kahvipavut istutettiin Pohjois-Vietnamissa sijaitsevan katolisen kirkon puutarhaan vuonna 1857 ranskasta saapuneen lähetystyöntekijän toimesta. Kahvin lajikkeen on kerrottu olevan Bourbon Arabicaa, joka on sittemmin jäänyt vietnamilaista kahvia symboloivan Robustan varjoon.

 

1980-luvusta eteenpäin kahvi on alkanut muodostumaan yhdeksi Vietnamin pääasialliseksi maataloustuotteeksi riisin, kumin, pähkinöiden ja pippurin ohella. Maan talouden siirryttyä markkinavetoiseksi, kahvin viljely on kivunnut globaalisti kilpailukykyisiin suuruusluokkiin. Nykyään Vietnam on maailman toiseksi suurin kahvintuottaja ja Robusta-kahvin tärkein viejä. Kahvi on onnistunut työllistämään jopa 3 miljoonaa vietnamilaista perhettä.

 

Missä ja mitä kahvia viljellään?

80% maan kahveista viljellään yhä Vietnamin keskiosissa, joka muodostuu Dak Lak, Lam Dong, Gia Lai, Gia Nong ja Kon Tum nimisistä alueista. Kaikista Vietnamissa viljellyistä kahvilajikkeista 90% on Robustaa ja Arabicaa alle 10%. Suurin osa vietnamilaisesta Arabicasta on Catimor-lajiketta, jonka lisäksi Vietnamissa viljellään myös harvinaisempia alalajikkeita kuten Bourbon, Typica ja Caturraa.