Tavallisten hifistelijöiden maa


Vietnamissa kahvi yhdistää nykyhetken, ihmiset ja makuelämykset. Yhdessä jaettu kahvipöytä ei pidä sisällään minkäänlaista hierarkiaa ja Vietnamissa kahvin yksi tärkein sanoma onkin, että se kuuluu kaikille; kotiäideille, työmaan urkaoitsijoille, poliitikoille ja bisnesnaisille tai -miehille.

Tavanomaista katukuvaa Vietnamissa kuvaa paikalliset ihmiset, jotka juovat kahvia tienvarressa muovikalusteilla istuskellen tai rakennusten kivijaloissa sijaitsevien tunnelmallisten kuppiloiden terasseilla.

Kahvin tuoksu on tunnusmerkki arkiaamusta myös vietnamilaisille. Aamukahvin jälkeen työpäivän aikana juodaan ainakin yhdet iltapäiväkahvit yhdessä kollegojen kanssa. Phin-suodattimen tiputellessa kahvia lasikuppiin, pöydässä jaetaan työkiireistä ja perheenjäsenten kuulumisista.

Iltaisin saatetaan kokoontua töiden jälkeen after workeille parantamaan työpaikkaa, ihmissuhteita ja maailmaa. Tunnelmalliset kahvilat ovat myös romanttisia paikkoja tavata treffikumppani, sillä hyvällä maulla sisustetut kahvilat henkivät paikallista historiaa sekä vietnamilaisten rakkautta kahvia kohtaan. Taitavan baristan loihtimassa erikoiskahvissa saa taatusti elämyksellisen annoksen vietnamilaista kahvikulttuuria.

 

Hidasta ja hillittyä Phin-kahvia

Kahvin hidas valmistusprosessi on olennainen osa vietnamilaista kahvikulttuuria. Kun kahvin annetaan tippua rauhassa, voidaan hillitä kiireen tunteet, jottei alistuttaisi laadukkaan kahvin tähdittämän hetken valumista hukkaan. Vietnamilaisella Phin-suodattimella valmistettu kahvi syntyy kolmivaiheisessa prosessissa.

 

(1) Suodattimeen annostellaan kaksi kahvimitallista kahvia (määriä voidaan soveltaa. Tyypillinen suhde Vietnamissa on 20g kahvia / 100g vettä), jonka jälkeen sen päälle asetetaan suodatinpuristin. (2) Phinin suodatiosa kaadetaan puoliksi täyteen keitettyä vettä ja annetaan kahvin kukkia noin 30 sekunnin ajan. (3) Lopuksi suodatin kaadetaan täyteen ja odotetaan kahvin tippumista suodattimen läpi lasiin.

 

Kahvi on valmis noin viiden minuutin päästä tippumisen alkamisesta. 

 
 

Valmiiseen kahviin lisätään kondensoitua maitoa, joka tekee siitä hieman makean. Kondensoidun maidon käyttö on jäänyt osaksi vietnamilaista kahvikulttuuria sen siirtomaa-ajoilta, Ranskan vallan alla. Vietnamilaiset saattavat lisätä kahviinsa myös muita, mitä kummallisempia makuja kuten kananmunaa, jogurttia tai avokadoa (jos joku vielä ihmettelee, mistä vietnamilainen kahvi on saanut outolinnun maineen, vastaus on tässä).

 

Robustan imperiumi

Phin-suodattimen lisäksi vietnamilaiselle kahvikulttuurille tunnistettavan piirteen antaa myös Robusta -kahvilajike. Robusta kattaa 90% Vietnamin kahvin viljelystä. Robusta on erittäin vahva, tummanpuhuva ja täyteläinen kahvilajike, joka voi olla kokemattomaan suuhun hieman uskaliaskin kokeilu. Kansainvälisesti Arabica kahvilajike on saanut paremman vastaanoton, jonka vuoksi yhä useampi vietnamilainen kahviviljelijä kasvattaa myös Arabicaa.

Laatuvertailussa Robustaan ei kuitenkaan kallistuta heikomman laadun vuoksi, vaan kyse on puhtaasti makuasioista. Esimerkiksi erikoiskahvimarkkinoiden jättiläinen Starbucks on ollut Vietnamiin saapumisestaan lähtien vaikeuksissa, koska se tarjoaa pelkästään Arabicasta tehtyjä kahvijuomia (jonka paikalliset ovat nimenneet annokseksi hanavettä ja siirappia). Jos siis kahvilajikkeista kysyttäisiin vietnamilaisen mielipidettä, ääni menisi todennäköisesti Robustalle.

 
 

Kahviaallon harja

Kahvin kolmannen aallon aikana kahvintuotannon läpinäkyvyys pavusta kuppiin on noussut uudenlaiseksi standardiksi. Vietnamissa kahvin viljelyssä on pidetty aina ensiarvoisen tärkeänä sekä kahvipapujen laatua että työntekijöiden hyvinvointia. Ehkä juuri eettisyydestä johtuen Vietnam on saanut viime aikoina jalansijaa Etelä-Amerikkailaisten kahvimaiden rinnalle ja tällä hetkellä Vietnam on Brasilian jälkeen toiseksi suurin kahvintuottajamaa. 

Vietnamin tuorein kahvisukupolvi kantaa harteillaan maan kahvintuotannon tulevaisuutta ja kehittää kahviviljelmiä yhdessä kokeneemman viljelijäpolven kanssa. Nuoremman sukupolven edustajat puolustavat tinkimättömästi kahvin eettisyyttä ja heidän odotetaan nostavan vietnamilainen Robusta maailmankartalle.

30 vuoden päästä Arabican tuotannon on ennustettu laskevan osana ilmastonmuutoksesta johtuvia seurauksia. Viimeistään silloin kahvimaailman uskotaan olevan valmis "Fine Robustalle" , jonka tuotannossa Vietnam on tietenkin edelläkävijämaa.

Vuodesta 1980 lähtien kahvi on ollut yksi Vietnamin tärkeimmistä vientituotteista ja sotien päätyttyä kahvituotanto on antanut elannon jopa 3 miljoonalle perheelle.

 

Lue myös tämä aiheeseen liittyvä blogi: Miten Vietnamista tuli kahvivaltio?

 

Silti vietnamilaisen kahvin tarina on vielä alussa eikä monikaan kahvinjuoja tiedä nauttivansa Vietnamissa viljeltyä kahvia. Kuluvan trendi on osoittautunut vietnamilaiselle kahville suotuisaksi, kun läpinäkyvyyttä ja kahvin tarjoamia kulttuurillisia elämyksiä on alettu korostaa. Meistä vietnamilainen kahvi on paras keino tuoda yhdessäolon merkitys ja hyvää tekevä kahvi kaikkiin kahvipöytiin.

 

Kupillinen vietnamilaisia kahvielämyksiä! ✨👸🏻